Wednesday, September 1, 2010

BEKALAN KUASA KOMPUTER

POWER SUPPLY


BEKALAN KUASA ATX

KOD WARNA KABEL KELUARAN BEKALAN KUASA


LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN

Langkah-langkah keselamatan semasa membaikpulih bekalan kuasa

1.       Biarkan seketika sebelum membaikpulih.
·         Selepas membuat pengujian, bekalan kuasa hendaklah dibiarkan seketika. Ini bertujuan untuk membenarkan ia membuangkan cas yang ada pada komponen bekalan kuasa terutamanya kapasitor. Cas yang ada pada bekalan kuasa biasanya tinggi dan lambat dinyah caskan.

2.       Gunakan julat/skala yang sesuai semasa menguji bekalan kuasa dengan multimeter. Ini untuk mengelakkan kerosakan pada multimeter. Setkan julat multimeter yang lebih besar dari nilai yang hendak diukur.

3.       Gunakan probe penguji yang tajam dan berpenebat.
·         Ini untuk mengelakkan berlakunya pintasan kesebelah semasa membuat pengujian. Ini juga untuk mengelakkan berlakunya penyalahan voltan pada komponen yang tidak sepatutnya diberikan. Penggunaan probe berpenebat juga mengelakkan berlaku litar pintas kepada pengguna.

4) Pastikan ada pembantu
·         Semasa pengujian dan membaikpulih peralatan voltan tinggi terutamanya bekalan kuasa komputer pastikan ada pembantu yang akan membantu semasa kecemasan.

5) Bekerja dengan satu tangan sahaja.

·         Elakkan bekerja menggunakan kedua-dua belah tangan semasa bekalan diberikan pada alat yang dibaiki. Ini untuk mengelakkan litar pintas pada badan. Langkah yang terpenting dalam membaikpulih bekalan kuasa adalah memastikan voltan yang tepat. Walaupun bekalan kuasa komputer tidak tinggi, tetapi untuk keselamatan pembaiki dan komputer pastikan jika tidak digunakan komputer sila bukakkan plug 3 pin pada soket dan jika dipasang dan komputer tidak digunakan anggapkan ia ada bekalan.


CARA MENDAPATKAN BACAAN VOLTAN0 comments:

Post a Comment